Erzsébet program

Zánkai Erzsébet tábor 2023.

                                                                 2023. június 5-7.

Június 5-én, hétfőn utaztunk Zánkára 33 kisdiákkal, a  4. a és b osztályos tanulókkal.

Már az utazást is élvezték a gyerekek, amit nagy izgalommal vártak. Ritka alkalom, hogy ilyen hosszú vonatozásban lehet részük, mert a családok többsége mindenhová autóval közlekedik.

A vasútállomáson a táborozó csoportokat kisvonat várta, hogy a csomagokkal ne gyalog kelljen eljutni a központig. Hosszas várakozás és ebéd után foglalhattuk el a kijelölt szálláshelyünket. Nagyon esztétikus, kultúrált szobák várták a csapatot.

Még aznap délután egy érdekes betekintést kaptunk az ízeltlábú állatok világába, ahol a gyerekeknek lehetőségük volt néhányat közülük kézbe is venni. Estefelé egy cirkuszi programba kapcsolódhattunk be, ami szintén nagyon lenyűgöző látványt nyújtott.

Másnap délelőtt sétahajózáson vettünk részt. Többen elmondták, hogy még nem látták a Balatont illetve soha nem hajóztak. Ezért is izgultunk, nehogy elmaradjon az esőzések miatt.

Ezután fagyiztunk, majd visszasétáltunk a táborba. Menetközben megnéztük a tábor területén lévő haditechnikai kiállítást, ahol muzeális értékű gépeket láthattunk.

Délután kutyás bemutatót láttunk, ami szintén nagy élményt nyújtott, hiszen a gyerekekhez közel állnak a hűséges négylábúak.

Később meghallgattuk egy hegymászó tanítónő érdekes előadását saját élettörténetéről, amit gyönyörű tájképekkel és izgalmas pillanatfelvételekkel illusztrált.

Ezután a gyerekek sportjátékokkal töltötték idejüket vacsoráig.

Este összepakolás után társasjátékokkal játszottak, amit a táborban lehetett kölcsönözni.

Szerdán a reggeli után indultunk haza. Tartalmas, jól sikerült napokat töltöttünk együtt ezen a szép helyen.  

Zánka Erzsébet tábor_2023

                                                                                                       Csereyné Varró Magdolna

 

NAPKÖZI ERZSÉBET TÁBOR   2022. nyár

 

Hétfő:   Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés

A napirend ismertetése után csapatépítés következett kooperációs ernyővel az udvaron, majd megtörtént a csoportok kialakítása. Ezután egy nagy sétát tettünk a településen, családi állatsimogatóba, a Deli Élményfarmra mentünk. A program célja a felelős állattartás megismertetése interaktív módon (csacsi, nyulak, kecske, baromfi) etetéssel, szabadtéri tevékenységekkel.

Ebéd után a tanulók szociális és természettudományos kompetenciafejlesztése folytatódott. Madarakkal és egzotikus állatokkal: madárpókkal és vörösfarkú boával ismerkedtek a gyerekek. Vendégelőadóink sok érdekes ismeretet osztottak meg velünk. A napot csoportmunkában készített kooperatív, rajzos feladatok megoldásával, majd érzékenyítő, bizalom- és társasjátékokkal zártuk. A megvásárolt új játékokat érdeklődéssel vették birtokba tanulóink.

Kedd:    Kirándulás: Budapest, Magyar Vasúttörténeti Park

Reggeli után a gyerekek nagyon megörültek új, egységes, piros tábori pólójuknak. Ezen a napon bérelt autóbusszal Budapestre kirándultunk, a Vasúttörténeti Parkba, ahol egy idegenvezető kalauzolt bennünket a régi mozdonyok között. Kipróbálhattuk a váltóforgót és felszállhattunk a lóvasútra is. A gyerekek nagy érdeklődéssel tanulmányozták belülről is a régi vonatokat.

Ebéd után interaktív módon is kipróbálhatták magukat táborozó tanulóink: nyolc fős csapatokban hajtányversenyt rendeztünk. Majd igazi élményt nyújtott a park felfedezése kisvonattal. A játszótéri szabadfoglalkozás során sokféle ügyességi fajátékot próbálhattunk ki. 4 órára érkeztünk vissza az iskolába.

Szerda:  Sport és egészséges életmód

A reggelit és kellő bemelegítést követően a gyerekek ügyességüket és gyorsaságukat mérhették össze a Berki Krisztián Sportcsarnokban. Mozgásfejlesztő sporteszközökből és bójákból épített izgalmas pályán sorversenyt tartottunk. Ezt csapatjátékok követték forgószínpad-szerűen.

A játékok között a vízivás fontosságára hívtuk fel tanulóink figyelmét. A délelőtt második részében közlekedésbiztonsági bemutatót néztünk a művelődési házban, majd megismerkedtünk a kókai körzeti megbízott rendőrkutyájával is.

A délutáni sporttevékenységeinket a Nagykátai Rendőrség munkatársai segítették.

Roller- és kerékpárpályát állítottak fel a művelődési ház parkolójában, de a nagy melegben gyorsan váltották egymást tanulóink. Eközben az iskolaudvar árnyas részén „üldözős” futásfeladatokat oldottak meg a gyerekek, illetve ezzel párhuzamosan a Berki Krisztián Sportcsarnokban páros versenyben vehettek részt. Akik várakoztak a bilincsben futásra, ugrálólabdával töltötték szabadidejüket. A versenyeket eredményhirdetés követte. Az oklevél mellé láthatósági mellényt és apró ajándéktárgyakat kaptak legügyesebb táborozóink, így igazi élménynap volt a sportnapunk.

Csütörtök:  Környezettudatosság, környezeti értékeink és környezetszépítés

Tervezett programjainkat az iskola épületén belül és az udvaron valósítottuk meg. A gyerekek kezei között, kisebb csoportokban, műanyag és fémhulladékok keltek új életre. Reggeli után közvetlen környezetünket tisztítottuk, szépítettük. Az iskolaudvar virágait öntöztük meg, majd a kiskertet gyomtalanítottuk. Mire erősebben kezdett sütni a nap, a tanteremben 2 csoportban munkálkodva folytattuk a délelőttöt. Először PET palackból és műanyag kupakból egyszerű játékot készítettek a gyerekek. Először felhívtuk figyelmüket az eszközök balesetmentes és gazdaságos használatára.

Ezután színes ajándéktárgyakat készítettünk vasalható műanyag aprítékból. A gyerekek által kitalált, kreatív ötleteket tanító néni vasalta.

Ebéd után a csendespihenő alatt tekintettük meg a virológiai videofilmet és röviden megbeszéltük a látottakat. Délután a gyerekek által hozott üres konzervdobozokból és kisebb üvegekből ceruzatartók készültek fonalragasztással. A beszerzett társasjátékokkal és a Berki Krisztián Sportcsarnokban csapatjátékokkal vezettük le környezettudatosságról szóló napunkat.

Péntek:  Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség

A délelőttöt hagyományos faszénnel készült kürtőskalács sütésével töltöttük. A gyerekek kisebb csoportokban gyúrtak, kentek és „sendergették” a tűzön illatozó tésztát, majd türelmetlenül várták, hogy a finom édesség elkészüljön. Megérkeztek közben a Népi Játéktár érdekes kellékei is. Akik nem sütöttek éppen, ők birtokba vehették a játékokat. Óriás jenga, karikadobáló, lengőteke, teknőben horgászás, mocsárjárás, kötélhúzás, falusi malom, bajvívás várt a csoportra. Tartalmas programunk helyszíne az árnyas iskolaudvar volt.

Az ebéd utáni csendespihenőben előkészítettük a nemezelés kellékeit az udvaron, amíg a gyerekek kis filmrészletet néztek meg erről a technikáról. Majd a szabadban labdák készültek az ügyes kezek között. A tábor utolsó napját egy séta zárta. Először megnéztük a gyerekekkel a településre vissza-visszajáró gólyapárt. Programunkat közös fagyizás zárta. Az iskolába visszatérve akadt még néhány kalács is uzsonna mellé, majd élményrajzok készültek az eltelt hétről. Kis elsőseink derekasan teljesítették a tervezett programokat, mindannyiunk számára tartalmas, élménydús hetet zártunk.

Napközi Erzsébet Tábor 2022

 

Zánkai Erzsébet tábor 2021.

A zánkai kirándulásunkat pályázaton nyertük. 2 éjszakáig /3 napig tartott, 2021. szeptember 13-tól 2021. szeptember 15-ig. Összesen 22 diák vett részt rajta, a 6.a és a 6.c osztályból, néhány kivétellel. Anita néni és Anikó néni kísért el minket. Busszal utaztunk egészen a táborig.

A tábornak a főépületen kívül, ahol beregisztráltunk és megkaptuk a karszalagjainkat még sok másik épülete volt. Például az étterem rész, ahol minden nap sok más gyerekkel együtt étkezhettünk, és a sok színes épület, ami a gyerekek és a tanárok szálláshelye volt. A karszalagunk színe határozta meg, hogy mi melyik szállásra menjünk, mi pedig a sötétzöldet kaptuk. Először volt egy kis kavarodás, mert a busz egy másik zöld épülethez vitt minket, de végül sikeresen megtaláltuk a szálláshelyünket. Egy két emeletes, zölddel jelölt nagy házban kaptunk helyet, sok más iskolából érkezett diákkal együtt. A 11 lány két szobára oszlott, egy 3 és egy 10 ágyas szobára.

Szerencsére a tanárainknak sikerült sok jó programot lefoglalniuk számunkra, pedig elmondásuk szerint nagyon gyorsan fogytak a lehetőségeink. Az első napon kipróbáltuk a kisvasutat, megnéztünk egy haditechnikai kiállítást, ahol megnézhettünk sok katonai repülőgépet, tankot és harckocsit, megtekintettünk egy nagyon érdekes kutyabemutatót, ahol különböző aranyos kutyákat láthattunk trükköket csinálni, és még tippeket is kaptunk a kutyák neveléséről, majd a nap zárásaként részt vehettünk egy Veréb Tamás koncerten, ahol mindenki számára ismerős zenékre táncolhattunk.

A második napon is voltak izgalmas programjaink. Részt vettünk egy csapatépítő programon, ahol megtanultunk evolúciós kő-papír-ollót játszani , játszottunk „bumm-osat”, amit már sokan ismertünk, színes ponyván labdát vezettünk, átszaladtunk alatta és gombaházat csináltunk belőle, szivacs nudlikkal kardoztunk és körben játszottunk velük. Katamarán hajóútra is mentünk, és szerencsénk volt, mert egyedül a mi csapatunk utazott a hajón, és nyugalmasan megfigyelhettük a szép tájat. Beültünk a tábor nagy színháztermébe megnézni a János vitéz című színházi előadást is. Este pedig diszkó is volt, hangos zenével. Sokan nagyon élveztük ezt a programot, de páran inkább kint a diszkó előtt hallgatták a zenét a szabad levegőn beszélgetve vagy sétálgatva.

A harmadik napunk reggele már főleg a szobák kitakarításáról és a csomagolásról szólt. Ezek a teendők és a reggeli után el is mentünk a tábortól, de még nem egyenesen haza mentünk. Megálltunk Balatonfüreden egy part melletti szép parkban tízóraizni. Tudtunk mit, mert a táborban reggeli után mindenki kapott egy úticsomagot, benne mindennel, ami kellhet a tízórainkhoz. Ez után elsétáltunk a városi múzeumba, ahol Balatonfüredről tudhattunk meg sok érdekes dolgot. Egy ott dolgozó tartott nekünk előadást, körbe is nézhettünk a múzeumban, és kitöltöttünk csapatosan egy feladatlapot a hallottakról és látottakról. A múzeum látogatás után fagyiztunk, mindenki választhatott egy gombócot, de ha szerettünk volna vehettünk volna magunknak még többet is. Utána elmehettünk az utcai ajándékboltokba venni valami apróságot. A legtöbben szerintem szépen díszített mágneseket vettünk.

Lantos Gréta

                                                                                                                                            6.a

Zánkai Erzsébet-tábor

NAPKÖZI ERZSÉBET TÁBOR   2021. nyár

A 2020-2021-es tanévben három nyertes pályázat keretében 126 tanulónk vehetett részt  az egyhetes napközis táborokban. 

Felsős tábor

A nyarat egy élményekkel teli angol tematikájú tábor indította. Az első nap különböző játékok során megismerkedtünk táborozó társainkkal. Kedden a sporté volt a főszerep: a fiúk és a lányok összemérték labdarúgó tudásukat. Ezt a csocsóbajnokság követte. Ezen a napon kaptuk meg a pólókat és a kulacsokat. Szerdán Salgó várához kirándultunk, ahol angol nyelvi feladatokat oldottunk meg, majd egy elrejtett kulcsot kellett megkeresnünk. Hazafelé megtekintettük Pásztón a múzeumot és részt vettünk egy múzeumpedagógiai foglalkozáson. Csütörtökön a Bereg-kút környékén gyűjtöttünk leveleket, majd telefonjaink segítségével meghatároztuk őket. Növényekkel és a vízzel kapcsolatos angol feladataink is voltak. Kipróbáltuk az új és a saját készítésű társasokat is. Az utolsó napon a világörökségi helyszínekkel ismerkedtünk, a délutánt pedig a helytörténeti gyűjteményben töltöttük. Nyomoztunk és kézműveskedtünk.

Alsó tagozatosok tábora

Júniusban egy hetet táboroztunk az iskolában.

Mindannyian nagyon izgultunk. Sok programot szerveztek nekünk, például a Sportcsarnokban vetélkedőn vettünk részt. Mégis a rengeteg program közül a kirándulás tetszett a legjobban. A jászberényi állatkertben voltunk. Láttunk majmot, oroszlánt, lovakat és még sok állatot. Élményeinkről plakátot készítettünk. A többi napon is számos programon vettünk részt: kézműveskedés, sport – és társasjátékok. A hetet fagyizással zártuk.

Szuper hét volt!

Dobos Dorina, Németh Katica

2. évfolyamos tanulók

Napközi Erzsébet Tábor 2021

 

 

NAPKÖZI ERZSÉBET TÁBOR   2020. nyár

A 2019-2020-as tanévben három nyertes pályázat keretében vehettek részt tanulóink az egyhetes napközis táborokban. 

Napközi tábor 2020

 

NAPKÖZI ERZSÉBET TÁBOR   2019. június 24-28.

 

A nyertes pályázat keretében 47 tanulónk vett részt az egyhetes napközis táborban. Az élményekben gazdag programokat 5 pedagógus kolléga állította össze és bonyolította le.

Napközis tábor

TAVASZI OTTALVÓS KIRÁNDULÁS  2019.05.01-03.

 

Az ERZSÉBET TÁBOROK „Tavaszi Ottalvós Osztálykirándulás” pályázatán 5. évfolyamos tanulóink közül 40 gyermek utazhatott Zánkára, ahol három napon keresztül élményekben gazdag  programokon vehettek részt.

 

ERZSÉBET-KARÁCSONY 2018.

 

2018. december 20-án, a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő Erzsébet-karácsony ünnepi koncerten iskolánkból 50 tanuló vett részt.