Erzsébet program

NAPKÖZI ERZSÉBET TÁBOR   2022. nyár

 

Hétfő:   Önismeret, közösségépítés, kompetenciafejlesztés

A napirend ismertetése után csapatépítés következett kooperációs ernyővel az udvaron, majd megtörtént a csoportok kialakítása. Ezután egy nagy sétát tettünk a településen, családi állatsimogatóba, a Deli Élményfarmra mentünk. A program célja a felelős állattartás megismertetése interaktív módon (csacsi, nyulak, kecske, baromfi) etetéssel, szabadtéri tevékenységekkel.

Ebéd után a tanulók szociális és természettudományos kompetenciafejlesztése folytatódott. Madarakkal és egzotikus állatokkal: madárpókkal és vörösfarkú boával ismerkedtek a gyerekek. Vendégelőadóink sok érdekes ismeretet osztottak meg velünk. A napot csoportmunkában készített kooperatív, rajzos feladatok megoldásával, majd érzékenyítő, bizalom- és társasjátékokkal zártuk. A megvásárolt új játékokat érdeklődéssel vették birtokba tanulóink.

Kedd:    Kirándulás: Budapest, Magyar Vasúttörténeti Park

Reggeli után a gyerekek nagyon megörültek új, egységes, piros tábori pólójuknak. Ezen a napon bérelt autóbusszal Budapestre kirándultunk, a Vasúttörténeti Parkba, ahol egy idegenvezető kalauzolt bennünket a régi mozdonyok között. Kipróbálhattuk a váltóforgót és felszállhattunk a lóvasútra is. A gyerekek nagy érdeklődéssel tanulmányozták belülről is a régi vonatokat.

Ebéd után interaktív módon is kipróbálhatták magukat táborozó tanulóink: nyolc fős csapatokban hajtányversenyt rendeztünk. Majd igazi élményt nyújtott a park felfedezése kisvonattal. A játszótéri szabadfoglalkozás során sokféle ügyességi fajátékot próbálhattunk ki. 4 órára érkeztünk vissza az iskolába.

Szerda:  Sport és egészséges életmód

A reggelit és kellő bemelegítést követően a gyerekek ügyességüket és gyorsaságukat mérhették össze a Berki Krisztián Sportcsarnokban. Mozgásfejlesztő sporteszközökből és bójákból épített izgalmas pályán sorversenyt tartottunk. Ezt csapatjátékok követték forgószínpad-szerűen.

A játékok között a vízivás fontosságára hívtuk fel tanulóink figyelmét. A délelőtt második részében közlekedésbiztonsági bemutatót néztünk a művelődési házban, majd megismerkedtünk a kókai körzeti megbízott rendőrkutyájával is.

A délutáni sporttevékenységeinket a Nagykátai Rendőrség munkatársai segítették.

Roller- és kerékpárpályát állítottak fel a művelődési ház parkolójában, de a nagy melegben gyorsan váltották egymást tanulóink. Eközben az iskolaudvar árnyas részén „üldözős” futásfeladatokat oldottak meg a gyerekek, illetve ezzel párhuzamosan a Berki Krisztián Sportcsarnokban páros versenyben vehettek részt. Akik várakoztak a bilincsben futásra, ugrálólabdával töltötték szabadidejüket. A versenyeket eredményhirdetés követte. Az oklevél mellé láthatósági mellényt és apró ajándéktárgyakat kaptak legügyesebb táborozóink, így igazi élménynap volt a sportnapunk.

Csütörtök:  Környezettudatosság, környezeti értékeink és környezetszépítés

Tervezett programjainkat az iskola épületén belül és az udvaron valósítottuk meg. A gyerekek kezei között, kisebb csoportokban, műanyag és fémhulladékok keltek új életre. Reggeli után közvetlen környezetünket tisztítottuk, szépítettük. Az iskolaudvar virágait öntöztük meg, majd a kiskertet gyomtalanítottuk. Mire erősebben kezdett sütni a nap, a tanteremben 2 csoportban munkálkodva folytattuk a délelőttöt. Először PET palackból és műanyag kupakból egyszerű játékot készítettek a gyerekek. Először felhívtuk figyelmüket az eszközök balesetmentes és gazdaságos használatára.

Ezután színes ajándéktárgyakat készítettünk vasalható műanyag aprítékból. A gyerekek által kitalált, kreatív ötleteket tanító néni vasalta.

Ebéd után a csendespihenő alatt tekintettük meg a virológiai videofilmet és röviden megbeszéltük a látottakat. Délután a gyerekek által hozott üres konzervdobozokból és kisebb üvegekből ceruzatartók készültek fonalragasztással. A beszerzett társasjátékokkal és a Berki Krisztián Sportcsarnokban csapatjátékokkal vezettük le környezettudatosságról szóló napunkat.

Péntek:  Művészeti nevelés, kulturális örökségeink, hagyományőrzés, kézművesség

A délelőttöt hagyományos faszénnel készült kürtőskalács sütésével töltöttük. A gyerekek kisebb csoportokban gyúrtak, kentek és „sendergették” a tűzön illatozó tésztát, majd türelmetlenül várták, hogy a finom édesség elkészüljön. Megérkeztek közben a Népi Játéktár érdekes kellékei is. Akik nem sütöttek éppen, ők birtokba vehették a játékokat. Óriás jenga, karikadobáló, lengőteke, teknőben horgászás, mocsárjárás, kötélhúzás, falusi malom, bajvívás várt a csoportra. Tartalmas programunk helyszíne az árnyas iskolaudvar volt.

Az ebéd utáni csendespihenőben előkészítettük a nemezelés kellékeit az udvaron, amíg a gyerekek kis filmrészletet néztek meg erről a technikáról. Majd a szabadban labdák készültek az ügyes kezek között. A tábor utolsó napját egy séta zárta. Először megnéztük a gyerekekkel a településre vissza-visszajáró gólyapárt. Programunkat közös fagyizás zárta. Az iskolába visszatérve akadt még néhány kalács is uzsonna mellé, majd élményrajzok készültek az eltelt hétről. Kis elsőseink derekasan teljesítették a tervezett programokat, mindannyiunk számára tartalmas, élménydús hetet zártunk.

Napközi Erzsébet Tábor 2022

 

Zánkai Erzsébet tábor 2021.

A zánkai kirándulásunkat pályázaton nyertük. 2 éjszakáig /3 napig tartott, 2021. szeptember 13-tól 2021. szeptember 15-ig. Összesen 22 diák vett részt rajta, a 6.a és a 6.c osztályból, néhány kivétellel. Anita néni és Anikó néni kísért el minket. Busszal utaztunk egészen a táborig.

A tábornak a főépületen kívül, ahol beregisztráltunk és megkaptuk a karszalagjainkat még sok másik épülete volt. Például az étterem rész, ahol minden nap sok más gyerekkel együtt étkezhettünk, és a sok színes épület, ami a gyerekek és a tanárok szálláshelye volt. A karszalagunk színe határozta meg, hogy mi melyik szállásra menjünk, mi pedig a sötétzöldet kaptuk. Először volt egy kis kavarodás, mert a busz egy másik zöld épülethez vitt minket, de végül sikeresen megtaláltuk a szálláshelyünket. Egy két emeletes, zölddel jelölt nagy házban kaptunk helyet, sok más iskolából érkezett diákkal együtt. A 11 lány két szobára oszlott, egy 3 és egy 10 ágyas szobára.

Szerencsére a tanárainknak sikerült sok jó programot lefoglalniuk számunkra, pedig elmondásuk szerint nagyon gyorsan fogytak a lehetőségeink. Az első napon kipróbáltuk a kisvasutat, megnéztünk egy haditechnikai kiállítást, ahol megnézhettünk sok katonai repülőgépet, tankot és harckocsit, megtekintettünk egy nagyon érdekes kutyabemutatót, ahol különböző aranyos kutyákat láthattunk trükköket csinálni, és még tippeket is kaptunk a kutyák neveléséről, majd a nap zárásaként részt vehettünk egy Veréb Tamás koncerten, ahol mindenki számára ismerős zenékre táncolhattunk.

A második napon is voltak izgalmas programjaink. Részt vettünk egy csapatépítő programon, ahol megtanultunk evolúciós kő-papír-ollót játszani , játszottunk „bumm-osat”, amit már sokan ismertünk, színes ponyván labdát vezettünk, átszaladtunk alatta és gombaházat csináltunk belőle, szivacs nudlikkal kardoztunk és körben játszottunk velük. Katamarán hajóútra is mentünk, és szerencsénk volt, mert egyedül a mi csapatunk utazott a hajón, és nyugalmasan megfigyelhettük a szép tájat. Beültünk a tábor nagy színháztermébe megnézni a János vitéz című színházi előadást is. Este pedig diszkó is volt, hangos zenével. Sokan nagyon élveztük ezt a programot, de páran inkább kint a diszkó előtt hallgatták a zenét a szabad levegőn beszélgetve vagy sétálgatva.

A harmadik napunk reggele már főleg a szobák kitakarításáról és a csomagolásról szólt. Ezek a teendők és a reggeli után el is mentünk a tábortól, de még nem egyenesen haza mentünk. Megálltunk Balatonfüreden egy part melletti szép parkban tízóraizni. Tudtunk mit, mert a táborban reggeli után mindenki kapott egy úticsomagot, benne mindennel, ami kellhet a tízórainkhoz. Ez után elsétáltunk a városi múzeumba, ahol Balatonfüredről tudhattunk meg sok érdekes dolgot. Egy ott dolgozó tartott nekünk előadást, körbe is nézhettünk a múzeumban, és kitöltöttünk csapatosan egy feladatlapot a hallottakról és látottakról. A múzeum látogatás után fagyiztunk, mindenki választhatott egy gombócot, de ha szerettünk volna vehettünk volna magunknak még többet is. Utána elmehettünk az utcai ajándékboltokba venni valami apróságot. A legtöbben szerintem szépen díszített mágneseket vettünk.

Lantos Gréta

                                                                                                                                            6.a

Zánkai Erzsébet-tábor

NAPKÖZI ERZSÉBET TÁBOR   2021. nyár

A 2020-2021-es tanévben három nyertes pályázat keretében 126 tanulónk vehetett részt  az egyhetes napközis táborokban. 

Felsős tábor

A nyarat egy élményekkel teli angol tematikájú tábor indította. Az első nap különböző játékok során megismerkedtünk táborozó társainkkal. Kedden a sporté volt a főszerep: a fiúk és a lányok összemérték labdarúgó tudásukat. Ezt a csocsóbajnokság követte. Ezen a napon kaptuk meg a pólókat és a kulacsokat. Szerdán Salgó várához kirándultunk, ahol angol nyelvi feladatokat oldottunk meg, majd egy elrejtett kulcsot kellett megkeresnünk. Hazafelé megtekintettük Pásztón a múzeumot és részt vettünk egy múzeumpedagógiai foglalkozáson. Csütörtökön a Bereg-kút környékén gyűjtöttünk leveleket, majd telefonjaink segítségével meghatároztuk őket. Növényekkel és a vízzel kapcsolatos angol feladataink is voltak. Kipróbáltuk az új és a saját készítésű társasokat is. Az utolsó napon a világörökségi helyszínekkel ismerkedtünk, a délutánt pedig a helytörténeti gyűjteményben töltöttük. Nyomoztunk és kézműveskedtünk.

Alsó tagozatosok tábora

Júniusban egy hetet táboroztunk az iskolában.

Mindannyian nagyon izgultunk. Sok programot szerveztek nekünk, például a Sportcsarnokban vetélkedőn vettünk részt. Mégis a rengeteg program közül a kirándulás tetszett a legjobban. A jászberényi állatkertben voltunk. Láttunk majmot, oroszlánt, lovakat és még sok állatot. Élményeinkről plakátot készítettünk. A többi napon is számos programon vettünk részt: kézműveskedés, sport – és társasjátékok. A hetet fagyizással zártuk.

Szuper hét volt!

Dobos Dorina, Németh Katica

2. évfolyamos tanulók

Napközi Erzsébet Tábor 2021

 

 

NAPKÖZI ERZSÉBET TÁBOR   2020. nyár

A 2019-2020-as tanévben három nyertes pályázat keretében vehettek részt tanulóink az egyhetes napközis táborokban. 

Napközi tábor 2020

 

NAPKÖZI ERZSÉBET TÁBOR   2019. június 24-28.

 

A nyertes pályázat keretében 47 tanulónk vett részt az egyhetes napközis táborban. Az élményekben gazdag programokat 5 pedagógus kolléga állította össze és bonyolította le.

Napközis tábor

TAVASZI OTTALVÓS KIRÁNDULÁS  2019.05.01-03.

 

Az ERZSÉBET TÁBOROK „Tavaszi Ottalvós Osztálykirándulás” pályázatán 5. évfolyamos tanulóink közül 40 gyermek utazhatott Zánkára, ahol három napon keresztül élményekben gazdag  programokon vehettek részt.

 

ERZSÉBET-KARÁCSONY 2018.

 

2018. december 20-án, a Papp László Budapest Sportarénában megrendezésre kerülő Erzsébet-karácsony ünnepi koncerten iskolánkból 50 tanuló vett részt.